Малко контекст  В интервю за канала на Мартин Карбовски в YouTube

...
Малко контекст  В интервю за канала на Мартин Карбовски в YouTube
Коментари Харесай

Дългата ръка на САЩ в МВнР или как Костадинов защити Митрофанова, без да го питат

Малко контекст 

 

В изявление за канала на Мартин Карбовски в YouTube съветската посланичка, надалеч от дипломатическия протокол, съобщи явната си поддръжка към Костадинов и “Възраждане ” като уточни, че би гласувала за тази групировка, в случай че беше български жител. Изказването й бе единствено част от провокативните отговори, които даде в ефира на Карбовски, а с изключение на провокира остри реакции в общественото пространство. 

Няколко дни по-късно от Министерството на външните работи осъдиха думите на Митрофанова и дефинираха изявлението й като интервенция във вътрешнополитическите въпроси на страната ни. 

 

Какво сподели Костадинов? 

 

С пост във Фейсбук водачът на “Възраждане ” употребява лека операция, с която разяснява да вземем за пример глобите на Съединени американски щати по “Магнитски ” и ги дефинира като груба интервенция във вътрешната политика на страната, против която от Министерство на външните работи не са реагирали. 

 

Ето обявата на Костадинов: 

 

“Когато Съединени американски щати постановиха противозаконни съгласно българското законодателство наказания на български жители, включвайки ги в така наречен " Списък Магнитски ", Министерство на външните работи на България замълча.

Когато Съединени американски щати го направиха още веднъж, само че този път при започване на предизборната акция, с което на процедура се намесиха в българските избори, Министерство на външните работи на България замълча.

Когато по американските медии американски политици признаха, че Съединени американски щати се месят във вътрешните ни работи и манипулират изборите в България, Министерство на външните работи на България замълча.

Когато американският дипломат хазяйничи в България, обикаляйки български министерства и държавни институции, Министерство на външните работи на България редовно мълчи.

Когато немският и австрийският дипломат отидоха при българския министър на стопанската система, с цел да изискат от него да спре развиването на българската държавна компания за произвеждане на млечни артикули, Министерство на външните работи на България замълча.

Когато френският президент Макрон упражни неприемлив напън над България, с цел да одобри така наречен френско предложение за Македония, Министерство на външните работи на България замълча.

Когато обаче в едно свое изявление съветската посланичка сподели, че в случай че е български гласоподавател, би гласувала за Възраждане, тъй като е пробългарска партия с уравновесени позиции, Министерство на външните работи изригна и назова нейния коментар " неприемлива интервенция във вътрешните ни работи ".

Тъй като реакцията на Министерство на външните работи пристигна 4 дни след изявлението на Митрофанова, можем да бъдем сигурни, че това закъснение не е инцидентно. В Министерство на външните работи работят изключителни експерти, които са наясно с унизителния колониален статут на България и това им връзва ръцете за реакции в случаите като гореописаните. В проблема с Митрофанова, в който няма нищо извънредно, късната реакция на Министерство на външните работи може да бъде обяснена единствено по един метод - с директна интервенция на американския дипломат.

 

Американските посланици в България обаче не схванаха едно нещо - колкото повече унижават своите марионетки тук, карайки ги да извършват унизителни заповеди, толкоз повече ускоряват поддръжката за " Възраждане ". Защото ние българите имаме достолепие и към този момент постепенно, само че непреклонно започваме да го възвръщаме - колкото и потъпкано и поругано да е то сега от американските господари на България. "  

 



 

Защо това е операция?

 

Санкциите по “Магнитски ” се постановат от Съединени американски щати за лица, забъркани в корупционни схеми и нарушаване на човешки права. Те целят да предпазят самата американска стопанска система като замразяват активите им и не разрешават влизането на територията на Съединени американски щати. Санкциите се разгръщат единствено до там, докъдето се разгръща юрисдикцията на Съединени американски щати. Активите, държани отвън нейния обхват, не се блокират.

 

Посещението на посланик в министерство не е интервенция във вътрешната политика на страната. Нещо повече - самата Елеонора Митрофанова се среща с представители на изпълнителната власт Самата Елеонора Митрофанова също се е срещала с представители на изпълнителната власт. Например със Стефан Янев, който тогава е длъжностен министър председател. 

 

“Във фокуса на диалога бяха двустранните връзки, основаващи се на дългогодишни исторически обичаи, културна непосредственост и другарски връзки сред двата народа ”, излиза наяве от прессъобщението, оповестено тогава. 

 

Няма напън на френския президент Еманюел Макрон за приемането на по този начин нареченото френско предложение за повдигане на ветото върху преговорната рамка за участието на РСМ в Европейски Съюз. Да, факт е, че това бе приоритет на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз, тъй като това е приоритет и за Брюксел - интеграцията на Западните Балкани, където има засилено съветско въздействие. Френското предложение бе гласувано в Народното събрание и бе подкрепено от 170 народни представители от общо 228. Против гласоподаваха депутатите от “Възраждане ” и представителите на “Има подобен народ ”. 

 

Интересно е обаче български политик взема решение да се застъпи за съветската посланичка и да изясни, че тя не е направила нищо неприятно, изразявайки поддръжката си по отношение на партията му. Да не би Костадинов да е обиден, че това изявление не е признато задушевно? Да не би да се пробва посредством следващата порция операция и деформиране на обстоятелствата да печели електорална мощност? Питам единствено. 

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР